IJsjes, wie vindt dat niet lekker? Vooral in de zomer is het heerlijk om even bij te komen en af te koelen met een ijsje. Nog leuker is het om samen met de kinderen zelf ijs te maken. Bovendien is het hartstikke gezond, omdat je alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt en je weet precies wat er ingaat. Dus genieten zonder “schuldgevoel”. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn en je hoeft ook niet qua smaak in te leveren. Zelf ijs maken, lekker EN makkelijk kan wel samengaan. Je hebt wel een ijsmachine nodig, het is echt de moeite waard (als ijsliefhebber dan) om daar een keer in te investeren. Hieronder drie recepten. Probeer ze een keer in het weekend.
Recept ijs 1: aardbeiensorbet
- 1 kg verse aardbeien, gesneden en gehalveerd. Diepvries aardbeien mag ook, maar dan voldoende laten ontdooien
- 100 gram kristalsuiker
- 250 ml water
- Sap van een halve citroen
1) Voeg in een kleine sauspan de suiker en het water toe en kook op medium/laag vuur tot de suiker helemaal smelt en zet het aan de kant om af te laten koelen.
2) Voeg in gedeeltes de helft van de aardbeien, de helft van het suikermengsel en een beetje citroensap toe en pureer tot een gladde substantie ontstaat. Doe de helft die al klaar is in een bakje met een deksel. Herhaal vervolgens deze stap met de andere helft.
3) Giet het geheel in een bakje met een goed sluitend deksel en zet het een uur (als het kan langer) in de koelkast.
4) Als het mengsel genoeg heeft gerust in de koelkast, doe het in de ijsmachine tot het bevriest en je hebt je zelfgemaakte aardbeiensorbet. Geniet ervan!
Recept 2: galiameloen sorbet
- 1 rijpe galiameloen die rijp is. Hoe rijper hoe zoeter. Een tip: je kan aan de galiameloen ruiken, als het lekker zoet ruikt dan is het rijp. Ruik je niks of niet veel, dan nog even wachten.
- 50 gram kristalsuiker (dit is echt genoeg als de meloen rijp genoeg is)
- 250 ml water
- Sap van een halve citroen
- Paar blaadjes verse munt (totaal optioneel)
1) Snijd de meloen door de helft en haal met een lepel de zaadjes eruit. Je kan vervolgens de meloen schillen en daarna in stukjes snijden, of gewoon stukjes uitlepelen.
2) Voeg in een kleine sauspan de suiker en het water toe, breng aan de kook op laag/medium vuur en kook net lang genoeg totdat de suiker is gesmolten, haal dan van het vuur en voeg de blaadjes munt toe en laat het volledig afkoelen.
3) Voeg in een blender de meloen, de siroop en een beetje citroensap toe, puree tot een gladde substantie ontstaat. Als het niet in één keer in de blender past, doe het in gedeeltes.
4) Ten slotte, doe het mengsel in de ijsmachine tot het bevriest en genieten maar.
Geef een reactie