Wil je je peuter/kleuter helpen om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen? Bied hem alleen gezond voedsel aan. Kinderen hebben helemaal geen snoep of junkfood nodig. Zeker baby’s en peuters zou ik zo laat mogelijk kennis laten maken met zoetigheden en junkfood. Wat ze niet kennen, missen ze ook niet. Natuurlijk is het lekker om af en toe te genieten van een chocolaatje of friet, maar niet dagelijks.
Nog belangrijker dan wat je kind eet, is zijn relatie met voedsel. Je wilt dat hij de leiding heeft over hoeveel hij eet en dat hij het zelf in zijn eigen mond krijgt.
De basisregel voor het voeden van je peuter/kleuter.
Jij kiest welk voedsel hij eet.
Hij kiest hoeveel hij eet en hoe.
Waarom?
Omdat ieder van ons wordt geboren met innerlijke signalen die ons vertellen hoeveel we moeten eten. Wanneer we de aangeboren kennis van onze kinderen negeren, maken we die kennis en signalen levenslang onbruikbaar en stellen we ze zo op dat ze hun eigen eten niet kunnen reguleren.
Peuters hebben niet veel nodig. Velen van hen eten de ene dag veel en de volgende dag heel weinig, maar kinderen verhongeren zichzelf echt niet. Als je geobsedeerd bent door hoeveel ze eten, of met hen vecht over eten, begin je een machtsstrijd. Je kunt geen gevecht met iemand over hun eigen lichaam winnen. En dat moet je niet willen.
Jouw doel?
Je wil natuurlijk dat je kind goed en gezond eet. Tegelijkertijd wil je ze leren om controle over hun eetgedrag te hebben en dat ze gewoon eten wat de pot schaft.
Jouw strategie?
Wacht zo lang mogelijk met het introduceren van snoep en bewaar geen snoep in huis. In ieder geval niet ergens waar ze het kunnen zien of erbij kunnen. Bied bij elke maaltijd gezonde voeding aan. Laat hem zichzelf voeden. Dwing hem niet om meer te eten dan hij wil en beloon hem niet voor veel eten. Laat het kind zelf eten. Het wordt een knoeiboel, maar je kind leert er veel van. Dan maar daarna gelijk in bad dompelen.
Hoe zit het met snacks?
Peuters hebben kleine maagjes, daardoor hebben ze de hele dag talloze kleine maaltijden nodig. Dat betekent snacks, maar nooit ongezond eten. De beste peutersnacks zijn gewoon kleinere porties voedsel die je graag bij een maaltijd zou zien eten: gezonde crackers met kaas of pindakaas, gesneden fruit, soep, hardgekookte eieren, yoghurt of gestoomde groenten.
Bezorgd over een kieskeurige eter?
Dat is heel normaal. Bijna alle peuters gaan door een kieskeurig stadium. Dat komt ongeveer tegelijkertijd met de ik-ben-twee-dus-ik-zeg-nee fase. Er is een evolutionaire reden: peuters zijn genetisch “geprogrammeerd” om alleen bekend voedsel te eten, omdat onbekend voedsel giftig kon zijn.
Maak tijdens het avondeten geen extra eten voor je peuter, want je zult het zeker kwalijk nemen en het stuurt hem de verkeerde boodschap. Serveer gewoon een verscheidenheid aan gezond voedsel en laat ze beslissen wat ze willen proberen. Als je diner niet peutervriendelijk is – een keer pittig of gewoon niet echt geschikt – leg dan een paar eenvoudige extra’s op tafel, zoals plakjes kaas, hardgekookt ei of groenten met hummus om in te dippen. Maar laat niet merken dat je die extra’s speciaal voor hem hebt neergezet.
Maak je geen zorgen dat je kind altijd een kieskeurige eter zal zijn. Dat is zeldzaam, zolang ze een scala aan gezonde voeding hebben om uit te kiezen en niet verslaafd raken aan junkfood.
Praat niet over gezonde voedingskeuzes tegen je kind, maar focus je vooral op smaak. Als je iets proeft en zegt “mmmmm heerlijk!”, zal je kind het eerder willen proberen dan wanneer je zegt: “Dit is gezond voor je!”
Naarmate ze ouder worden, verandert ook hun smaakpapillen, zodat ze nieuwe smaken die ze eerst niks vonden op den duur wel lekker gaan vinden.
Uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Hou vol aan tafel!
Geef een reactie