6 veel voorkomende redenen waarom kinderen niet naar hun ouders luisteren
Er zijn verschillende redenen waarom je kind niet luistert. Soms doen ze zelfs precies het tegenovergestelde van wat je zegt. Het is misschien heel frustrerend, maar frustratie kan het probleem alleen maar verergeren. Probeer te achterhalen waar het aan zou kunnen liggen en verbeter dat punt. Hier zijn enkele redenen waarom kinderen vaak niet luisteren, evenals tips om dit gedrag op te lossen.
1. Ouders praten vaak zonder de aandacht van hun kinderen te trekken
Als je praat en je wilt dat jouw kind luistert, zorg er dan voor dat er geen andere afleiding is. Ze zijn misschien te druk bezig met andere dingen. Trek de aandacht van jouw kinderen en laat ze weten dat je met ze moet praten. Vraag hen om te stoppen met wat ze momenteel doen en om goed naar je te luisteren. Oogcontact maken is hierbij essentieel.
2. Ouders spreken vaak op een luide toon
Als ouder hebben we vaak de neiging om met een luide gezaghebbende stem te spreken. Sommige kinderen reageren alleen als ze met luide stem worden aangesproken, omdat het een gewoonte is geworden. Onbewust worden ze getriggerd om een “normale” rustige toon te negeren. Ze luisteren dus niet meer als je een keer rustig praat. Daardoor ga je misschien automatisch weer luider praten. Dat brengt je in een vicieuze cirkel.
Probeer je punt op een duidelijke en rustige toon uit te leggen, zodat je niet hoeft te schreeuwen. In het begin zal je jezelf paar keer moeten herhalen, maar blijf rustig praten. Maak er vanaf jonge jaren een gewoonte van en je zult de resultaten zien.
3. Ouders gebruiken vaak woorden die kinderen niet leuk vinden
Sommige woorden, zoals “jij” en “waarom” kunnen ervoor zorgen dat je kind niet luistert. Dat hangt natuurlijk helemaal af van de context, want het zijn gewone woorden die we dagelijks gebruiken. Deze woorden, vooral “jij”, kunnen in sommige situaties voor kinderen voelen alsof ze aangevallen worden voor hun karakter. Dit gevoel van een vinger naar hen wijzen, is waar kinderen een hekel aan hebben en ze voelen zich bedreigd. Als gevolg hiervan gaan ze zich automatisch afsluiten en stoppen ze gewoon met luisteren. Puur uit zelfbescherming.
Daarnaast hebben kinderen ook een hekel aan “waarom-zinnen”. Met het woord “waarom” weten ze dat ze een verklaring moeten geven. Dat is best lastig, want de waarheid is dat ze gewoon kinderen zijn en dat ze vaak de reden van iets of een bepaald gedrag niet begrijpen en niet kennen. Verminder het gebruik van deze woorden en kijk welk effect het op jouw kinderen kan hebben.
4. Misschien zijn de ouders te veel aan het woord
Veel praten werkt niet met kinderen. Ze beslissen of ze willen luisteren of niet op basis van de manier waarop je spreekt en je toon. Als we lang aan het woord zijn, dan haken ze af. Kinderen hebben een kort concentratievermogen. Je moet dus snel en nauwkeurig zijn en kom direct ter zake.
Wat ook helpt is om het kind ook aan het woord te laten. Luister naar hun mening en geef ze een kans om hun hart te luchten.
5. Te veel herhaling zonder consequenties
Ouders hebben de neiging om te herhalen wat ze zeggen. Kinderen worden dit beu. Leg de regels één keer op en laat ze de consequenties voelen als ze niet naar je luisteren. Blijf niet roepen als dit dan dat, zonder “dat” na te komen. Kinderen weten en onthouden dit goed. Word geen zeur die elke keer hetzelfde herhaalt. Leg het 1 á 2 keer uit, daarna handelen naar je woord.
6. Ouders zijnsoms geen goede rolmodellen
Als ouder is het belangrijk om een goed rolmodel te zijn voor jouw kinderen. Dit is het belangrijkste wat je kunt doen. Veel belangrijker dan wat je ze vertelt dat ze moeten doen. Streef ernaar om een goede luisteraar te zijn. Als ze merken dat je luistert, zullen ze hetzelfde doen. Als ze zien dat je niet luistert wanneer iemand tegen je praat of wanneer ze tegen je praten (bijvoorbeeld je blijft door mijn blog scrollen op je telefoon), zullen ze imiteren wat je doet.
Onthoud dat kinderen kijken wat je doet. Ze imiteren je acties meer dan dat ze naar je woorden luisteren. En het gebeurt allemaal zo snel dat je het soms niet eens merkt.
Geef een reactie