Bericht: Banoffee

Een traktatie met bananen? Yes please Banoffee!

Geïnspireerd door de banoffee taart: de banoffee traktatie! Hieronder dus een heerlijke en prachtige traktatie voor de klas van je kindje. Het is zo lekker en zo mooi dat je het ook kan serveren als je een feestje hebt of een etentje hebt met volwassenen.  

Mijn belangrijkste tip: doe het in een doorzichtig glaasje. Voor een traktatie (of kerstdiner) op school) koop ik altijd van die plastic wegwerp wijnglazen. Het maakt het allemaal net wat mooier.  

 

Banoffee benodigdheden 

Plastic wijn- of champagne glazen 

  • 1 Blikje gezoete gecondenseerde melk (ÓF kant-en-klare Karamel saus) 
  • 1 Pak bastognekoekjes (of ander soort naar eigen smaak) 
  • 2 Eetlepels ongezouten boter (optioneel)  
  • 2 Eetlepels bruine suiker (optioneel) 
  • 3 Bananen, geschild en in plakjes gesneden 
  • 250 ml slagroom, volgens de aanwijzing opgeklopt tot het voldoende stijf is  
  • Cacaopoeder 

 

stap 1: begin met de banoffee

Verwijder het papieren etiket van het blikje gezoete gecondenseerde melk en doe het blikje in een pan, bedek daarna het hele blikje met water en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en kook de gezoete gecondenseerde melk (in de ongeopende bus) 2 en een half uur. Zorg ervoor dat het blikje de hele tijd ondergedompeld is in het kokende water, je zult merken dat je elke 25 minuten meer kokend water aan de pan moet toevoegen met de melk om het water op het juiste niveau te houden. 

Let op dat je steeds kokend water toevoegt. Houd de waterkoker dus bij de hand. Haal het blikje uit het hete water en laat het afkoelen. Wanneer het voldoende afgekoeld is, doe het in de koelkast. BELANGRIJK: open dit nooit als het heet is, omdat het kan ontploffen. Laat het daarna een paar uur afkoelen. Na dit alles, dan heb je je eigen dulce de leche gemaakt.  

Te veel moeite? Koop kant-en-klare dulce de leche of vervang het met karamelsaus. 

stap 2: kruimels maken

Verkruimel de bastognekoekjes. 

 

stap 3: optioneel

Deze hele stap is optioneel. Je kan het helemaal overslaan en gewoon plakjes bananen gebruiken. Het geeft wel net dat extra beetje authentieke banoffee gevoel.  

Voeg in een grote koekenpan de boter en bruine suiker toe, laat het smelten, voeg daarna de bananen toe en kook ze een paar minuten tot ze een beetje karamelliseren, haal ze van het vuur. 

 

stap 4: verdeel de kruimels

Wanneer je klaar bent om het samen te voegenverdeel dan een beetje van de bastognekruimels over de plastic glazen, voeg een klodder dulce de leche (of je karamelsaus) toe, gevolgd door de gekarameliseerde bananen, dan nog een laag kruimels. 

 

stap 5: afdekken

Dek ze vervolgens af met wat plasticfolie en leg ze ongeveer een uur in de koelkast. 

 

stap 6: de banoffee extra feestelijk maken

Wanneer ze klaar zijn om mee te nemen naar school of om te serveren op je feestje, bedek ze dan allemaal met wat slagroom en cacaopoeder! Want dat maakt het echt af.

 

Leuk idee maar te veel moeite? Klik hier voor een makkelijke variant van traktatie in glas. 

Bericht: Banoffee